Hromadné žaloby ve spotřebitelských sporech nově i v České republice

28. 8. 2024

Od 1. července 2024 byl na základě směrnice EU do českého právního řádu zaveden nový institut tzv. zástupných žalob, jehož cílem je posílit ochranu práv spotřebitelů. S účinností zákona a novely občanského soudního řádu tak lze nově podávat k Městskému soudu v Praze hromadné žaloby ve spotřebitelských věcech.

Zástupná žaloba může mít podobu hromadné žaloby, která předmětem úpravy samostatného zákona nebo žaloby na ochranu kolektivních práv spotřebitelů, jejíž regulace je obsažena v novelizovaném znění občanského soudního řádu.

Hlavním přínosem hromadných žalob je zlepšení postavení spotřebitelů v případě sporu, neboť bude nově možné projednat individuální spory ve spotřebitelských věcech vůči stejnému podnikateli v rámci jednoho řízení rychleji a s nižšími náklady. Doposud mnohdy spotřebitelé ani před soudy své nároky s ohledem na nízké částky vůbec neuplatňovali, nebo volili cestu mimosoudního řešení sporů, například prostřednictvím České obchodní inspekce, jejíž rozhodnutí však není závazné, ani vynutitelné, jde tedy spíše o hledání kompromisního řešení mezi stranami. I když bude hromadné řízení zahájeno, spotřebitel může i nadále uplatňovat svůj nárok vůči témuž podnikateli v samostatném řízení.

Důležité je však zmínit, že žalobcem u těchto žalob může být pouze zapsaná nezisková organizace zabývající se ochranou spotřebitele. Seznam oprávněných organizací z České republiky, které mohou jednat v zájmu spotřebitelů, vede Ministerstvo průmyslu a obchodu, a v rámci Evropské unie potom Evropská komise. Poškození spotřebitelé a drobní podnikatelé by se pouze přihlásili. Za tímto účelem zřídilo Ministerstvo spravedlnosti webové stránky se seznamem zahájených řízení a s informacemi ohledně přihlašování a o stavu řízení.

Vedle spotřebitelů se budou moci přihlašovat do hromadných žalob také drobní podnikatelé. Zatímco spotřebitelem se rozumí každá fyzická osoba vystupující mimo svou podnikatelskou činnost nebo povolání, drobným podnikatelem může být taktéž právnická osoba, pokud má méně než 10 zaměstnanců a nepřesahuje-li její roční obrat nebo bilanční suma roční rozvahy 50 milionů Kč.

Oběma žalobami se lze domáhat i nároků, které nejsou založeny na předchozím smluvním vztahu mezi podnikatelem a spotřebitelem, resp. drobným podnikatelem. V těchto případech půjde typicky o nároky vyplývající z porušení zákona.

Zatímco v České republice jsou hromadné žaloby možné zatím pouze ve spotřebitelských sporech, v některých evropských státech je možné uplatňovat i v případě pracovněprávních sporů nebo u nároků vzniklých při zásahu do práva na příznivé životní prostředí.

Závěrem je nutné upozornit, že hromadnou žalobu lze podávat pouze u sporů vzniklých po účinnosti zákona, tj. po 1.7.2024, nikoliv tedy pro starší spory.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up