Zaměstnanecké benefity od 1.1.2024

20. 12. 2023
Zaměstnanecké benefity od 1.1.2024

Schválením konsolidačního balíčku dojde od 1.1.2024 k mnoha změnám v poskytování zaměstnaneckých benefitů jak na straně zaměstnavatele, tak na straně zaměstnance.

Nepeněžní plnění

V rámci poskytování nepeněžního plnění dochází ke změně maximální výše, která je u zaměstnance osvobozena. Tato výše bude vypočtena z průměrné mzdy za daný rok. Pro rok 2024 je stanovena průměrná mzda 43 967,- Kč. a maximální možný úhrn osvobozených nepeněžních plnění je polovina průměrné mzdy, tudíž 21 983,- Kč, a to u každého zaměstnavatele separátně.

Jedná se o případy, kdy zaměstnavatel zaměstnanci nebo jeho rodinnému příslušníkovi poskytuje zboží nebo služby týkající se zdraví, sportu, kultury, vzdělávání a nově i rekreace a zájezdu. Doposud bylo poskytnutí rekreace a zájezdu u zaměstnance osvobozeno extra do výše 20 000,- Kč, ale nyní se tento benefit zahrnuje do již zmíněných 21 983,- Kč pro rok 2024.

V případě, že zaměstnavatel poskytne zaměstnanci nepeněžní plnění nad rámec osvobozené výše, přidaní se tento rozdíl zaměstnanci, a naopak u zaměstnavatele bude tento rozdíl považován za daňově uznatelný náklad.

Večírky, sportovní a kulturní akce

Do kategorie nepeněžních benefitů spadá i pořádání večírků, sportovních a kulturních akcí. Jelikož by bylo v těchto případech téměř nemožné prokázat, kolik jakému zaměstnanci přidanit (co vstoupí zaměstnanci do základu daně), budou od 1.1.2024 tyto náklady u zaměstnavatele vždy daňově neuznatelné a u zaměstnance osvobozeny bez limitu.

Bezúplatné plnění do výše 2 000,- Kč za rok

Ruší se osvobození od daně u bezúplatného plnění do výše 2 000,- Kč za rok a sociální výpomoci na překlenutí mimořádně obtížných poměrů.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up