Novela zákoníku práce

4. 10. 2023
Novela zákoníku práce

Ve Sbírce zákonů byla 19. září 2023 vyhlášena dlouho diskutovaná novela zákoníku práce a některých dalších zákonů, a to pod číslem 281/2023.

Nyní byly s účinností od 1. října 2023 do našeho právního řádu implementovány pouze požadavky směrnic Evropského parlamentu a Rady Evropské unie. Přesto jsou změny pro zaměstnavatele velmi důležité. Další dvě části novely nabydou účinnosti 1. ledna 2024 a 1. ledna 2029.

Ustanovení, která nabyla účinnosti dne 1. října, se týkají zejména:

Home office

  • Jednou z nejvýznamnějších novinek je souhrnná právní úprava práce na dálku, a to zejména výslovné zavedení povinnosti uzavření písemné dohody o práci na dálku v případě, kdy má zaměstnanec vykonávat práci z jiného místa, než je pracoviště zaměstnavatele.
  • Částečná paušalizace nákladů, které musí zaměstnavatel v souvislosti s prací na dálku zaměstnanci hradit, nedohodne-li se se zaměstnancem na tom, že mu náhrada nákladů nenáleží.
  • Výše této částky bude určena vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí na základě údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem. Dle návrhu vyhlášky, který byl již zveřejněn, by měla výše náhrady pro zaměstnance činit 4,60 Kč za jednu odpracovanou hodinu práce na dálku, tedy v případě 8hodinové pracovní doby necelých 37,- Kč za den.
  • V návaznosti na evropskou legislativu se novela věnuje tzv. „pružnému uspořádání práce“. Novela jde v tomto směru tak daleko, že ukládá zaměstnavatelům povinnost umožnit zaměstnanci pečujícímu o dítě mladší 9 let či kupříkladu těhotné zaměstnankyni výkon práce mimo pracoviště zaměstnavatele, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody.

Dohod o provedení práce & Dohod o pracovní činnosti

  • Novinkou je povinnost zaměstnavatele předem rozvrhnout zaměstnancům pracujícím na dohodu pracovní dobu a seznámit je s týdenním rozvrhem pracovní doby nejpozději v třídenním předstihu. 
  • Zaměstnavatel nemá možnost se se zaměstnancem dohodnout na tom, že by se tato povinnost neuplatnila, avšak současně dle důvodové zprávy k zákonu mohou ujednat alespoň zkrácení stanovené 3denní lhůty.
  • Zakotvení nároku na dovolenou, která bude zaměstnancům pracujících na dohodu náležet dokonce za stejných podmínek jako zaměstnancům v hlavním pracovním poměru.
  • Zavedení informační povinnosti i vůči zaměstnancům pracujícím na základě Dohod o provedení práce nebo Dohod o pracovní činnosti.

Novela zákoníku práce přinesla mimo výše uvedeného i další změny. Rozšířila se informační povinnost v souvislosti se vznikem pracovního poměru. V obdobném rozsahu musí být nově informováni i zaměstnanci pracující na základě dohod. Výrazně se mění doručování důležitých pracovněprávních dokumentů, a to zejména elektronické doručování.

Dále byl stanoven katalog informací povinně poskytovaných zaměstnancům vysílaným na území jiného státu. Další novinkou je úprava přesčasů zaměstnanců ve zdravotnictví.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up