Krátkodobé pronájmy ubytování čeká legislativní změna

21. 8. 2024

Dne 11.4.2024 bylo podepsáno Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1028 o shromažďování a sdílení údajů týkajících se služeb v oblasti krátkodobých pronájmů ubytování a o změně nařízení (EU) 2018/1724 (Text s významem pro EHP) ZDE

Toto nařízení bylo implementováno do návrhu zákona, který byl dne 17. července 2024 schválen vládou České republiky, který mění zákon č. 159/1999 Sb. o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu. Návrh čeká na projednání Poslaneckou sněmovnou. ZDE

Návrh zákona si klade za cíl především předejít šedé ekonomice v oblasti neregistrovaných poskytovatelů ubytování, převážně toho krátkodobého.

Na základě návrhu má vzniknout pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj transparentní informační systém, tzv online registr. „eTurista“. Do tohoto systému budou poskytovatelé nuceni zapisovat vybrané údaje k:

  • ubytovacímu zařízení
  • ubytovateli
  • ubytované osobě.

Díky tomuto registru by poskytovatel vyplnil vše jen jedenkrát a veškerá potřebná data by byla následně rozeslána na příslušné orgány.

Další novinkou je zavedení definice „jednotka pro poskytování ubytování“. Toto se dotkne jak jednotlivých ubytovatelů, tak i „online platforem“, jako jsou Airbnb, Booking.com, VRBO či Expedia. Jednotkou pro poskytování ubytování se rozumí ubytovací zařízení, které je předmětem poskytování služby v oblasti krátkodobých pronájmů ubytování, online platformou pak platforma umožňující hostům uzavírat s hostiteli smlouvy o poskytování služeb v oblasti krátkodobých pronájmů ubytování na dálku.

Díky vyplňovací povinnosti v registru by mělo být dosaženo větší transparentnosti v identifikaci poskytovatelů ubytování (momentálně někdy není možné dohledat ani poskytovatele, ani přesnou lokaci ubytovacího zařízení). Každé nabídce bude přiděleno registrační číslo, bez kterého nebude možné nabízet ubytovací služby přes online platformu a dále bude nutné, aby nemovitost, která je nabízena ke krátkodobému pronájmu, byla i k ubytovacím účelům zkolaudována.

Velká pravomoc je v návrhu dána i obcím, které budou moci vyhláškou omezovat/regulovat krátkodobé ubytování.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up