IFRS 18 - Prezentace a zveřejnění v účetní závěrce

14. 8. 2024

Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) představují celosvětově uznávaný soubor účetních pravidel pro přípravu a sestavení účetních závěrek. Jednotlivé standardy procházejí neustálým vývojem a aktualizacemi, případně vznikají nové standardy, jenž reagují na aktuální ekonomický vývoj. Aktuálně takovým novým je standard IFRS 18 Prezentace a zveřejnění v účetní závěrce, který od 1. ledna 2027 plně nahradí standard IAS 1 Prezentace účetní závěrky.

Hlavním cílem nového standardu je poskytnout investorům konzistentnější, srovnatelnější a transparentnější informace. Dochází ke změně způsobu, jakým účetní jednotky prezentují jejich výsledky ve Výkazu zisku a ztráty a jak zveřejňují informace v Příloze k účetní závěrce.

Součástí auditované účetní závěrky nyní bude prezentace některých specifických ukazatelů (ukazatelů výkonnosti managementu). Výkaz zisku a ztráty bude detailněji strukturován, je nově definovaný mezisoučet „provozního zisku“, ze kterého jsou výslovně vyloučeny investiční a finanční činnosti. Dále dle požadavku dochází k rozdělení výnosů a nákladů do tří odlišných kategorií, a to na základě hlavních podnikatelských činností společnosti.

Účetní jednotky budou muset přejít na nový standard retrospektivně, to znamená, že jestli bude jejich první účetní závěrka sestavena podle IFRS 18 za rok 2027, musejí uvést do souladu s IFRS 18 také srovnávací výkazy za rok 2026. Pokud společnost sestavuje mezitímní účetní závěrku, platí také povinnost retrospektivního přístupu. Nový standard lze přijmou předčasně.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up