Změna definice čistého obratu

9. 8. 2024

Novela zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů přijatá v rámci tzv. konsolidačního balíčku, přinesla mimo jiné i změnu definice čistého obratu. Tento obrat zveřejňují účetní jednotky ve výkazu zisku a ztráty a určuje se dle něho také kategorie účetní jednotky. Čistý obrat ovlivňuje např. povinnost auditu a rozsah zveřejnění v Účetní závěrce.

Čistý obrat doposud představoval součet zůstatků na všech výnosových účtech, nicméně nově od 1. ledna 2024 zahrnuje pouze výnosy, na kterých je založen obchodní model účetní jednotky. Při určování těchto výnosů se přihlíží především k odvětví a trhu, na kterém účetní jednotka působí a k podstatě činnosti účetní jednotky pro její zákazníky. To pro většinu účetních jednotek znamená, že čistý obrat budou tvořit jen výnosy z prodeje výrobků a zboží a z poskytování služeb, tudíž výnosové účty 60x. Tato změna povede ke snížení čistého obratu účetní jednotky ve srovnání s předchozím období.

Co se týče Účetní závěrky k 31. prosinci 2024, bude čistý obrat ve výkazu zisku a ztráty vykázán za běžné účetní období dle nové definice a za minulé období, tj. k 31. prosinci 2023, bude určen podle původní definice.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up