Vláda předložila návrh novely zákona o spotřebních daních

19. 7. 2024

Vláda dne 27. 6. 2024 předložila Poslanecké sněmovně návrh zákona, kterým se mění zákon o spotřebních daních a další související zákony. Účinnost zákona se navrhuje ke dni 1. 1. 2025.

Cílem návrhu je snížení administrativní zátěže a odstranění sporných právních otázek, které jsou spojeny s nakládáním s vybranými výrobky podléhajícími spotřebním daním. Novela má dále přispět k zefektivnění procesu výběru a správy spotřební daně.

Mezi hlavní změny patři rozšíření elektronizace některých procesů, což povede k rychlejší a transparentnější komunikaci mezi daňovými subjekty a správcem daně.

Dále se změní posuzování malých a nezávislých pivovarů a jejich zařazení. Novela přináší koncepční změnu spočívající v umožnění „sčítání“ výroby malých pivovarů, které jsou právně či hospodářsky propojené. Změn se ale dočkáme téměř ve všech částech zákona.

S ohledem na legislativu EU se významného zefektivnění dočká oblast přímého výběru a vrácení spotřebních daní. Dále Novela zahrnuje změny v procesu vracení daně osobám požívajícím výsad a imunit, což by mělo celý proces výrazně ulehčit a zrychlit. Dále také revize vracení daně ozbrojeným silám cizích států – spojenců v NATO a v Partnerství pro mír.

Novela mění podmínky v oblasti vrácení daně z minerálních olejů osobám užívajícím tyto oleje pro výrobu tepla. Díky novele by došlo ke zkrácení lhůty pro vrácení daně u výše zmíněných osob. Žádat vrácení spotřební daně z takovýchto olejů bude možné pouze do třetího měsíce od počátku vzniku nároku namísto současných šesti. Poměrně vítanou úpravou je snížení administrativní zátěže u tzv. odpadních minerálních olejů: ruší se povinnost dokládat ekonomickou stabilitu žadatele o vydání povolení nabývat vybrané výrobky osvobozené od daně. Změn se také dočkají podmínky pro přepravu osvobozených odpadních olejů. 

Další změny se dotknou pravidel pro skladování a prodej surového tabáku, rušení omezení doby doprodeje cigaret a zahřívaných tabákových výrobků při změně sazby spotřební daně nebo úpravy postupu při určování cen cigaret pro konečného spotřebitele a řady dalších dílčích oblastí.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up