Penzijní spoření se státním příspěvkem od 1. července 2024

3. 7. 2024

Od 1. července 2024 se částka zvyšuje z 1 000 Kč na 1 700 Kč měsíčně, maximální měsíční státní příspěvek se tedy zvýší z 230 Kč na 340 Kč. Tento příspěvek bude nově činit 20 % měsíčního vkladu klienta, což znamená, že pro získání maximálního státního příspěvku bude nutné spořit alespoň 1 700 Kč měsíčně.

Změna se dále týká odčitatelnosti celkové částky od základu daně. Dle zákona o daních z příjmů bude možné od základu daně odečíst pouze částku převyšující 1 700 Kč měsíčně, a to do maximální souhrnné výše 48 000 Kč ročně. Tento roční limit zahrnuje příspěvky na penzijní spoření, životní pojištění a tzv. dlouhodobý investiční produkt.

Pro starobní důchodce přináší novela změnu v podobě ukončení nároku na státní příspěvek bez ohledu na výši jejich vkladu. Nicméně starobní důchodci s ekonomickou aktivitou nebo jiným zdanitelným příjmem budou moci jako odčitatelnou položku od základu daně uplatnit již první vloženou korunu na penzijní produkt, až do maximální výše 48 000 Kč ročně.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up