Shrnutí důležitých změn u dohod o provedení práce od 1. července 2024

1. 7. 2024

Dneškem, 1. 7. 2024, vstoupil v účinnost zákon č. 163/2024 Sb., který mimo jiné upravuje fungování dohod o provedení práce.

Jaké změny a od kdy budou pro zaměstnance na DPP platit?

Změny jsou časově rozděleny do dvou fází:

• Tzv. „registrační a ohlašovací“ fáze od července 2024. Nová právní úprava zavádí evidenci všech DPP a měsíční hlášení příjmů z těchto dohod.

• Od ledna 2025 fáze sjednocení úpravy DPP s úpravou běžných pracovních poměrů/dohod o pracovní činnosti (DPČ) a zavedení režimu tzv. oznámené dohody.

Konkrétně:

Od 1. 7. 2024 máte povinnost registrace všech dosud nepojištěných DPP.

Od 1. 8. 2024 zasíláte pravidelně hlášení o příjmech všech jednotlivých zaměstnanců na DPP.

Do konce roku 2024 nadále platí, že zaměstnanci pracující na základě DPP jsou účastni nemocenského a důchodového pojištění pouze v těch kalendářních měsících, kdy jejich započitatelný příjem přesáhl 10 000 Kč.

Od 1. 1. 2025 budete mít možnost uplatnit režim tzv. oznámené dohody, při kterém lze využívat u DPP vyšší limit pro účast na pojištění a placení pojistného. Jinak budou pro DPP platit obdobné podmínky jako pro pracovní poměry či dohody o pracovní činnosti.

Co je tedy třeba od 1. 7. 2024 zařídit?

Jestliže u Vašich zaměstnanců na DPP v minulosti vznikla účast na pojištění, již jste u nich ČSSZ oznamovali nástup do zaměstnání a pokud jim DPP trvá i po 1. 7. 2024, nemusíte již nic hlásit.

Jestliže budete mít nové zaměstnance na DPP anebo u Vašich stávajících doposud nebylo nutné oznamovat nástup do zaměstnání, je třeba je registrovat v termínu do 20. 8. 2024.

Co musíte s pracovníky na DPP plnit od 1. 8. 2024?

Každý měsíc elektronicky nahlásíte seznam všech zaměstnanců na DPP (pojištěné i nepojištěné) s výší jejich příjmu. Hlášení je třeba podat v termínu do 20. dne následujícího měsíce, poprvé za měsíc červenec 2024 od 1. do 20. 8. 2024.

Možnosti, jak plnit uvedené povinnosti

Hlášení příjmů - půjde o nové elektronické podání „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“ (VPDPP). Toto nové hlášení zapracovávají dodavatelé personálních a mzdových SW do svých programů, které běžně používáte. Od 1. 8. 2024 navíc formulář VPDPP zveřejní na ePortálu ČSSZ.

Přihlašování zaměstnanců:

• Zaměstnanci mohou být přihlašováni standardně tak, jak jste zvyklí (e-Podání Oznámení o nástupu do zaměstnání (skončení zaměstnání), převážně ho máte implementován ve vašem mzdovém a personálním SW).

• S možností oznámit nástup zaměstnance na DPP počítá i hlášení příjmů – e-Podání VPDPP „Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce“. Pokud bude zasílán k zatím nepřihlášenému zaměstnanci, bude možné jeho pomocí daného pracovníka na DPP rovněž přihlásit.

• Při přihlašování zaměstnanců máte na výběr, kterou možnost využijete.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up