Změny v možnostech zápisu vedoucího odštěpného závodu

26. 6. 2024

Dříve bylo možné zapsat do obchodního rejstříku pouze jednoho vedoucího odštěpného závodu. Tento názor Nejvyššího soudu vycházel z obchodního zákoníku, který výslovně neupravoval možnost zápisu více vedoucích. Avšak od účinnosti občanského zákoníku (od 1. 1. 2014) vyvstala otázka, zda může mít odštěpný závod více než jednoho vedoucího. Důvodová zpráva k občanskému zákoníku naznačuje, že nic nebrání tomu, aby měl jeden odštěpný závod více vedoucích.

Problém spočíval i v technickém nastavení elektronického formuláře, prostřednictvím jehož se návrhy na zápisy změn v obchodním rejstříku podávají. Formulář totiž umožňoval zápis pouze jediného vedoucího odštěpného závodu. Podoba formuláře spadá pod Ministerstvo spravedlnosti a jeho forma je stanovena vyhláškou. Nyní byla podoba formuláře změněna a umožňuje zápis více vedoucích odštěpného závodu, což je pro mnoho zřizovatelů vítanou novinkou.

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up