Zaměstnanecké benefity od 1.1.2024 – příspěvek na stravování

22. 12. 2023
Zaměstnanecké benefity od 1.1.2024 – příspěvek na stravování

Dnes bychom rádi rozebrali podrobněji situaci ohledně příspěvku na stravování, který bude mít od 1.1.2024 jiná pravidla než dosud.

Nově dochází k zavedení pojmu „příspěvek na stravování“, díky kterému dochází ke sjednocení výše osvobození při jeho poskytování. Hodnota příspěvku na stravování poskytnutého zaměstnavatelem, pokud zaměstnanec vykonával práci alespoň 3 hodiny, je osvobozena v úhrnu do výše 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin pro obě formy příspěvku na stravování tj., stravenkou nebo peněžním příspěvkem tzv. „stravenkovým“ paušálem. Příspěvek na stavování lze nově poskytnout i zaměstnanci, který nemá práci rozvrženou do směn. Stravenku je tedy možné poskytnout i zaměstnanci vykonávající práci z domova, který si rozvrhuje práci sám. Pot 11 hodinách bude možnost poskytnout další příspěvek na stravování.

U zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný náklad bez limitu a u zaměstnance pro rok 2023 do výše 107,10 Kč, pro rok 2024 zatím nejsou sazby stravného známy. Díky tomuto se ruší osvobození nadlimitních stravenek pro zaměstnance.

Zaměstnavatel bude muset evidovat, zda byl poskytnut příspěvek na stravování pouze do stanoveného limitu.

Výrazně složitější bude situace v tzv. závodních jídelnách. V takovém případě pro stanovení výše případného zdanitelného příjmu zaměstnance bude nutné určit hodnotu jídla, které mu bylo poskytnuto. Dle důvodové zprávy by tato hodnota měla být stanovena jako cena, za kterou zaměstnavatel jídlo prodává nebo by prodávat mohl. Zřejmě by tedy do hodnoty jídla měly být zahrnuty veškeré náklady, které zaměstnavatel na jídlo vynaloží (např. jemu fakturovaná cena jídla, případné další náklady související s dovozem a výdejem jídla, a možné další interní náklady).

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up