Novela zákoníku práce – (r)evoluce v pracovněprávních vztazích

12. 12. 2023
Novela zákoníku práce – (r)evoluce v pracovněprávních vztazích

Od října 2023 platí velká novela zákoníku práce, která v rámci české úpravy pracovního práva zavedla významné změny týkající se mj. úpravy home office, práv zaměstnanců pracujících na základě dohod o provedení práce (DPP) a dohod o pracovní činnosti (DPČ), nebo doručování pracovněprávních dokumentů. Dalších změn se pak zákoník práce dočká s počátkem roku 2024, kdy nabude účinnosti zbytková část novely. Změny v novele obsažené zavádějí nová práva a povinnosti, které v některých případech vylepšují pozici zaměstnavatele a v jiných zaměstnance. Čeho se ale tyto změny přesně týkají?

Home office

Aby zaměstnanec mohl vykonávat práci na home office, musí nově uzavřít se zaměstnavatelem písemnou dohodu, která výkon práce na home office upraví. Tato dohoda musí být uzavřena s každým zaměstnancem samostatně, a ačkoliv může být součástí pracovní smlouvy, nebo samostatné dohody, nemůže být nahrazena jiným způsobem, například vnitřním předpisem zaměstnavatele. Zákon ukládá uzavření dohody s těmi zaměstnanci, kteří práci na home office vykonávají (byť z části), do 1. listopadu 2023.

Obsah dohody není zákonem přesně stanoven, nicméně nelze než doporučit, aby obsahoval mj. úpravu rozvržení pracovní doby, místa výkonu práce, způsobu komunikace, přidělování a kontroly práce, či zajištění BOZP a jeho kontroly.

Pokud se zaměstnavatel se zaměstnancem domluví na tom, že si zaměstnanec rozvrhuje pracovní dobu sám, bude se na práci na home office vztahovat množství výjimek, jako absence náhrady mzdy nebo platu při stanovených osobních překážkách v práci. Maximální délka směny je v takových případech stanovena na 12 hodin. Zaměstnavatel má i v případě rozvrhu pracovní doby zaměstnancem povinnost rozvrhnout pracovní dobu do směn, a to pro účely stanovení náhrad při dočasné pracovní neschopnosti a pro čerpání dovolené.

Zaměstnavatel může přikázat výkon práce na home office na nezbytně dlouhou dobu pouze na základě nařízení orgánu veřejné moci, jako byla epidemiologická opatření vydaná během období COVIDu. Zároveň musí povaha práce home office umožňovat a místo výkonu práce musí být způsobilé.

Upraveny jsou nově i náhrady nákladů při práci na home office, kdy je možné postupovat buď prokazováním skutečně vynaložených nákladů, nebo formou vyplácení paušální částky. Při použití paušální částky se bude vycházet z částky stanovené každý rok na základě vyhlášky MPSV (přičemž MPSV může tuto částku v návaznosti na faktických okolnostech změnit), která pro rok 2023 činí 4,60 Kč na hodinu. Lze se však dohodnout, že náhrada nákladů vyplácena nebude.

DPČ a DPP

Podmínky zaměstnanců pracujících na DPČ/DPP byly novelou významně přiblíženy podmínkám zaměstnanců pracujících na základě standardní pracovní smlouvy.

Zaměstnavatel má nově povinnost těmto zaměstnancům písemně rozvrhnout a oznámit pracovní dobu, a to nejméně 3 dny před začátkem směny (pokud si nesjednají jinou lhůtu), a to i v případě jakýchkoliv změn. Pracovní doba a doba odpočinku jsou pak nově upraveny stejně jako u pracovního poměru.

Od nového roku budou mít zaměstnanci pracující na DPČ/DPP také právo na dovolenou. Pro vznik práva na dovolenou musí odpracovat u jednoho zaměstnavatele v jednom kalendářním roce alespoň 80 hodin a jejich pracovní vztah musí trvat alespoň 4 týdny.

Zaměstnancům na základě dohod mimo pracovní poměr sice stále nepřísluší náhrady po dobu trvání důležitých osobních překážek a překážek z důvodu obecného zájmu, avšak mohou jim být přiznány na základě dohody, nebo vnitřního předpisu.

Pokud zaměstnanec pracuje u jednoho zaměstnavatele déle než 180 dní během 12 měsíců, může jej požádat o převedení na standardní pracovní poměr. Zaměstnavatel má právo tuto žádost odmítnout, ale musí dát zaměstnanci písemné odůvodnění odmítnutí.

Doručování pracovněprávních dokumentů

Novela dále usnadňuje doručování prostřednictvím služby elektronických komunikací, tedy e‑mailem. K takovému doručování musí zaměstnanec i nadále dát souhlas, a to nově formou samostatného písemného prohlášení, přičemž uvedená adresa nesmí být pod kontrolou zaměstnavatele (nemůže se jednat o jeho pracovní adresu). Při elektronickém doručování se pak uplatní fikce doručení v délce 15 dní. Pokud zaměstnanec dříve nepotvrdí doručení zaslané písemnosti, bude se po jejím uplynutí považovat za doručenou. Dokumenty, které zasílá zaměstnavatel zaměstnanci musí být i nadále podepsané uznávaným elektronickým podpisem, avšak potvrzení o doručení zasílané zaměstnancem již takový zaměstnancům podpis nemusí obsahovat.

Souhlas s elektronickým zasíláním písemností může zaměstnanec kdykoliv písemně odvolat.

Největší novinkou však je možnost doručovat veškerou pracovněprávní dokumentaci prostřednictvím datových schránek bez udělení předchozího souhlasu. A to jak ze strany zaměstnavatele, tak i zaměstnance. Podmínkou je, že si její vlastník svou datovou schránky pro takové doručování neznepřístupní. Při doručování datovou schránkou se použije fikce doručení 10 dní ode dne dodání písemnosti.

Z praktického hlediska je třeba zdůraznit, že je nutné doručovat vždy do příslušné datové schránky osoby. V případě, že má zaměstnanec zřízenou datovou schránku jako fyzická osoba a vedle toho i jako podnikající fyzická osoba, fikce doručení se použije pouze v případě, že bude písemnost doručena do datové schránky fyzické osoby. V opačném případě bude písemnost považována za doručenou pouze v případě, že se její adresát přihlásí se do datové schránky, do které byla písemnost doručena.

K výše uvedenému se vztahují i nové, či pozměněné informační povinnosti zaměstnavatele, např. o podmínkách doručování prostřednictvím e‑mailu, o informování zaměstnanců vysílaných na území jiného státu, nebo zkrácení informační lhůty o obsahu pracovněprávního vztahu na týden od započetí výkonu práce. Novela dále obsahuje i jiné změny zákoníku práce, jako např. možnost těhotných zaměstnankyň požádat o výkon práce na home office.

Jak již bylo řečeno na začátku – jedná se o velmi významné změny pracovněprávních vztahů, které je nezbytné vzít v potaz a v návaznosti na ně adekvátně upravit aktuálně uzavřené pracovněprávní smlouvy a dokumentaci. V případě Vašeho zájmu tak neváhejte a obraťte se na nás. Veškerou dokumentaci přezkoumáme a aktualizujeme tak, aby odpovídala novelizovanému znění zákoníku práce.

 

Potřebujete poradit?

Jsme tu pro Vás a rádi Vám na základě bližších informací a podkladů poradíme. Pro domluvení nezávazné konzultační schůzky nás neváhejte kontaktovat.


Dáváme srozumitelné odpovědi

V naší komunikaci s klienty se neschováváme za dlouhé citace zákonů, ale dáme jasnou a srozumitelnou odpověď.

Přemýšlíme s Vámi

Konkrétní problém vždy řešíme s ohledem na celkovou potřebu klienta, nevytrháváme naše doporučení z kontextu.

Newsletter - Buďte v obraze

Doručíme přímo na Váš e-mail

CAPTCHA
Opište obrázek pro kontrolu proti spamu.
Kontrola proti spamu a robotům.
© Schaffer & Partner 2024 | Created by: drualas.cz
Move up